Ki gondolná, hogy a lekvár nevet egészen az 1350-es évekig vissza lehet vezetni. A szó a középkori orvosok által használt latin alactuarium (később, magyarosodva: liktárium) kifejezésből származik. Ez azt a mézes szirupot jelentette, amelybe az önmagukban rossz ízű gyógyszereket belekeverték, hogy könnyebb legyen bevenni őket. Manapság inkább a nyár ízeit hozzák vissza számunkra, a gyümölcsök zamatával. Ki ne emlékezne gyermekkora nyaraira, az illatokra, ízekre, melyhez hozzá tartoztak a nagymamák által eltett finomságok és az azokból készült sütik.
Jó egy hideg őszi, vagy téli reggelen a napot friss lekváros kaláccsal kezdeni, vagy egy borongós napon gyerekeinkkel megsütni a kedvenc sütijüket. Sajnos nem mindenki teheti meg, hogy ilyenkor felnyúlva a polcra a saját nyáron eltett lekvárját vegye le, ezért igyekszünk, olyan lekvárokat ajánlani, amelyek elkészítésénél odafigyelünk arra, hogy ne csak az ízek, hanem a gyümölcsökben lévő vitaminok is a nyarat idézzék.