HTML

Áldos

Az Áldos Zrt. hosszas együtt gondolkodás, tervezgetés eredményeképpen jött létre. Az alapítók nagy kapcsolatrendszere a családi és kényszervállalkozások területén, továbbá az egészséges élelmiszerek iránti igény fokozatos növekedésének az érzékelése együttesen alakították ki a megalakulás igényét. Szándékaink szerint a beszállítók leginkább a vidéki és határon túli magyar gazdálkodók közül kerülnek ki. Az alábbi elérhetőségeken találhat meg minket: www.aldos.hu info@aldos.hu Facebook: Áldos Finomságok

Friss topikok

Címkék

2012.01.12. 15:27 áldos

A méz rövid története

méhecske.jpgAz ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt bizonyítja egy 16000 éves spanyolországi sziklarajz, amely egy lépes mézet gyűjtögető embert ábrázol.

A hiedelmek és vallási rítusok ellenére a legfontosabb szerepet a méz mégis a népi gyógyászatban játszotta. A fennmaradt egyiptomi írások között akadtak olyan i.e. 1500-ból származó receptek, amelyeket testi gyengeség, epebántalmak és szorulás esetén használtak.

I.e. 450 körül a görög Hippokratész gyógyírként mézet ajánl a lázas betegeknek, és mézes kencével kezeli a gennyes sebeket. Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről.

Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és folytatták ezt a mesterséget. Ennek első írásos emléke 1370-ből származik, amelyben királyi méhészetet említenek. A méhektől nem csak mézet, hanem a világításhoz szükséges viaszt is kapott az ember. A mézből mézeskalácsot, mézbort, mézsört készítettek, illetve süteményeket, bort ízesítettek vele. Fontos szerepet töltött be a népi gyógyászatban is. Az ipari cukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesítőszer.

A 17. században az új világítóanyagok (olaj, paraffin) és az egyre nagyobb méreteket öltő cukorfinomítás miatt háttérbe szorult a méhészet.

Manapság eleve sokkal kevesebbet főzünk (teret hódítottak a kész illetve félkész termékek, konzervek), és az ételeinket minél időtakarékosabban szeretnénk elkészíteni, így sokan úgy vélik, hogy a méz használata nem praktikus. A régi "mézes receptek" szépen lassan a feledés homályába vesznek. Kenyérre kenni valóként és teaédesítőként természetesen ismert még, és használatos is, de az ízesítésben, ételkészítésben, illetve a betegségek megelőzésében vagy gyógyításában szinte már alig játszik szerepet, pedig az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóeleme. Ezért is érezzük fontosnak, hogy az Áldos termékpalettán a gyümölcsből készült lekvárok, szörpök, natúr levek mellett a mézek is helyet kapjanak. Akácméz, erdei méz, hársméz, valamint partnereink termékei: napraforgó méz, aranyvessző méz.

www.aldos.hu

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aldos.blog.hu/api/trackback/id/tr873540150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása