A feketeáfonya gyümölcse közkedvelt alapanyaga gyümölcsleveseknek, süteményeknek, de pikáns íze miatt nélkülözhetetlen az őz-, nyúl-, szarvas-, és vaddisznóhúsból készült ételeknek is. Az utóbbiakhoz mártás, saláta, vagy dzsem formájában tálalhatjuk. Mivel nem csak zamata különleges, de értékes tápanyagokat is tartalmaz, ezért ajánljuk jó szívvel az alábbi két receptet:
Szarvas bélszín áfonya szósszal:
- 60 dkg szarvas bélszín
- 2 teáskanál dúrvára őrölt színes bors
- olíva olaj
Az áfonya szószhoz:
- 1 üveg Áldos feketeáfonya lekvár
- 3 dl száraz vörösbor
- 1 db ánízs
- csipet só
A szarvas bélszínt lehártyázzuk, olíva olajjal bekenjük, és fóliába tekerve minimum egy hétre a hűtő leghidegebb részére tesszük. Felhasználás előtt 2 órával szobahőmérsékleten kiengedjük, majd dúrvára őrölt színes, vegyes borsba forgatjuk. Forró serpenyőben, kevés olíva olajba körbesütjük az oldalát, majd egy hőálló edénybe tesszük, és előmelegített sütőben 160 C fokon 8 perc alatt készre sütjük. Az áfonyaszószhoz felforrósítjuk a vörösbort, beletesszük az ánizst, és egy csipet sót, összefőzzük, majd a végén beletesszük az Áldos feketeáfonya lekvárt. Hercegnő burgonyával tálaljuk.
Áfonyás csirkemell:
- 1 kg csirkemell
- 1 fej vöröshagyma
- 1 üveg Áldos feketeáfonya lekvár
- 2 narancs leve
- 1 csipet reszelt narancshéj
- 1 evőkanál liszt
- zsír, só, bors
A zsíron megdinszteljük a hagymát, majd a sózott, borsozott csirkemell szeleteket mindkét oldalukon kicsit megpirítjuk. Vizet és narancslevet öntünk rá, belereszelünk egy kevés narancshéjat, majd beletesszük az Áldos áfonyalekvárt és puhára főzzük. Liszttel behabarjuk, összefőzzük, és burgonyakrokettel tálaljuk.
Jó étvágyat!