Már i.e. 3500 táján termesztették a szilva különböző fajtáit. Őshazája Közép-Ázsiától a Fekete-tengerig, illetve Közép-Európáig terjed. Érdekesség, hogy régészek az egyiptomi fáraók sírjaiban is találtak aszalt szilva maradványokat, valamint Svájcban, a bronzkorból származó szilvamagok kerültek elő. Kis-Ázsiából és a Kaukázus környékéről a római légiók hozták Európába. Már ekkor több mint 12 szilvafajtát ismertek. Igazán népszerűvé a középkorban vált. Hazánkban a legelterjedtebb gyümölcs. Rendkívüli igénytelenségénél fogva a legváltozatosabb talaj- és éghajlati viszonyok között is megél. Mintegy kétezer alfaj ismert, ezek eltérnek méretben, színben, formában, magvaválóságban, lédússágban, aromában és az érési időben is.
Élettani hatásai közül legfontosabb az immunvédő-erősítő szerepe, szív és érrendszerre gyakorol pozitív hatása. A legismertebb székrekedés-ellenes gyümölcs és nagyon jó vízhajtó, ennél fogva reumatikus panaszok ellenszere is, hiszen tisztítókúráknál igen eredményesen használhatjuk.
A szilva és a ringló sok A- és B2-vitamint tartalmaz. Élelmi rostban gazdag. Ásványi anyagai közül kiemelendő a kálium, kalcium és a vas. C-vitamin tartalma erősíti szervezetünk védekező rendszerét, elősegíti a vas felszívódását, és hatásos lehet egyes ízületi gyulladások megelőzésében. Fenntartja a sav-lúg egyensúlyt,
szabályozza a keringési rendszert.
A szilva fogyasztása csökkenti egyes szív- és rákbetegségek kockázatát. Tisztítja a vért, véd a szem leépülése ellen.
Érdemes kihasználni a szilvát édességek, elsősorban lepények, piték készítésére. Nem is beszélve a nagy klasszikusról, a szilvás gombócról! Ha télen is szeretnénk élvezni e nagyszerű gyümölcs finom ízeit lekvárként is, fogyaszthatjuk, amely kedvező élettani hatásai mellett ételeinket remek zamattal is gazdagítja, így az ínyencek előszeretettel használják a konyhaművészetben is. Ehhez jó szívvel ajánljuk az Áldos szilvalekvárokat, melyek különböző elkészítési mód mellet őrzik meg a szilva zamatos ízét, és értékeit.
Az Áldos bio kíméletes eljárással készített szilvalekvárunk alacsony hőmérsékleten, vákuummal, készül, így a termék megőrzi a gyümölcs eredeti értékeit. Savanykás aroma, gazdag íz világ jellemzi.
Hagyományos, bio termelésre való átállási stádiumban lévő Áldos szilvalekvárunk 1 napos főzés során éri el eredeti ízét, állagát. Süteményekbe, szilvalekváros derelyébe kiváló. Számos pikáns húsos és egyéb ételbe ajánljuk, az aszalt szilva is jól helyettesíthető vele.
www.aldos.hu