HTML

Áldos

Az Áldos Zrt. hosszas együtt gondolkodás, tervezgetés eredményeképpen jött létre. Az alapítók nagy kapcsolatrendszere a családi és kényszervállalkozások területén, továbbá az egészséges élelmiszerek iránti igény fokozatos növekedésének az érzékelése együttesen alakították ki a megalakulás igényét. Szándékaink szerint a beszállítók leginkább a vidéki és határon túli magyar gazdálkodók közül kerülnek ki. Az alábbi elérhetőségeken találhat meg minket: www.aldos.hu info@aldos.hu Facebook: Áldos Finomságok

Friss topikok

Címkék

2012.03.12. 14:13 áldos

Az Áldos név eredete

logo.jpgAz áldos leves magyar elődeink jellegzetes étele volt. Apróra vágott húst  foghagymát, zöldségféléket és fűszereket, köztük borsot tartalmazott. Beletették  a föld alatti, a földi és a föld feletti világ terményeit. Volt sűrűbb és hígabb leveses változata is. Ünnepi étkezésekkor Isten áldását kérték az étkezés előtt, áldozati étel volt, innen származik az áldos név. Az áldost, a magyar eredetű népek jellegzetes bronz főzőüstjében készítették. A főzőüstöknek többféle alakja volt, volt egy típus, amelynek a talpa szűkebb volt mint a felsőrésze és ezt gyakorlatilag a tűzbe rakták, ill. köré rakták meg a tüzet. Ritkábban a főzőüstöt tűz fölé aggatták, mint a mai bográcsokat vagy a kemence erre kialakított helyén melegítették. Az áldos leves talán a bográcsgulyás és a ragulevesek  főzési szokásában él tovább és érdekes módon Kárpátalján és egész Ukrajnában a borsty nevű étel emlékeztet az áldosra leginkább, amely név valószínűleg a leves jellegzetes bors tartalmára utal. A régészek által fellelt bronz főzőüstök a régi magyarok kiváló ötvösművészetét dicséri. A leves kultúra lényegesen egészségesebb étkezést biztosított a nyugaton szokásos nyárson sütögetéshez képest, amely a húsokban lévő kórokozókat sem pusztította el teljesen és sokkal nehezebben emészthető ételt biztosított. Jelenleg régi hagyományainkat egyre többen fedezik fel, így az áldos név is egyre elterjedtebb.. Tekintettel arra, hogy Kárpát-medencei bio élelmiszereket kívánunk forgalmazni, ezért választottuk a régi magyar konyhaművészet jellegzetes ételének a nevét. Az Áldos termékei jelentsenek áldást szervezetünknek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aldos.blog.hu/api/trackback/id/tr364311875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása