Szent-Györgyi Albert az 1930-as években azonosította a C-vitamint, munkásságáért 1937-ben orvosi Nobel-díjjal tüntették ki. C-vitamin vízben jó oldódó vitamin, mely a sejtek biokémiai folyamataiban vesz részt, elősegíti a vas felszívódását. A C-vitamint számos állat mesterségesen is elő tudja állítani, ezzel szemben az ember nem. A C-vitamin hiányában gyengül a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége, lassul a sebgyógyulás. Éveken át tartó hiány esetén megnő a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rákosmegbetegedések kockázata, illetve skorbut alakulhat ki.
A hivatalos álláspont szerint egészséges ember napi C-vitamin szükségletét a helyesen összeállított és jó konyhatechnikával elkészített ételekkel még a tél végi és tavaszi hónapokban is fedezni lehet.
A dohányzás, a stressz hatások, a lázas állapot, műtéti beavatkozások, illetve a téli hónapok alatt kiürült vitamin háztartás növelik a szükséges C-vitamin adag mértékét. Az aszkorbinsav a zöldség és főzelékfélékben (paprika, paradicsom, burgonya, fejes saláta), a káposztafélékben (káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol), és a gyümölcsökben (áfonya, ribizli, csipkebogyó, som, szeder, valamint a citrus félékben) található meg, ezért télen és
tavasszal az ezekből készült ételeket: lekvárokat, szörpöket, teákat, illetve a zöldségeket nyersen vagy párolva célszerű fogyasztani.
Így különösen jó szívvel ajánljuk az Áldos kíméletes eljárással készült termékeit: fekete-, és vörös áfonya lekvárokat, szörpöket, natúr leveket, gyümölcsfőzetet, és a csipkebogyó lekvárt melyek kellemes ízük mellett megőrizték a gyümölcsökben megtalálható vitaminokat, és azok jótékony hatását a szervezetre.