HTML

Áldos

Az Áldos Zrt. hosszas együtt gondolkodás, tervezgetés eredményeképpen jött létre. Az alapítók nagy kapcsolatrendszere a családi és kényszervállalkozások területén, továbbá az egészséges élelmiszerek iránti igény fokozatos növekedésének az érzékelése együttesen alakították ki a megalakulás igényét. Szándékaink szerint a beszállítók leginkább a vidéki és határon túli magyar gazdálkodók közül kerülnek ki. Az alábbi elérhetőségeken találhat meg minket: www.aldos.hu info@aldos.hu Facebook: Áldos Finomságok

Friss topikok

Címkék

2012.04.17. 23:00 áldos

Néhány gondolat a vitaminokról

file1931235670348.jpgA vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen biológiailag aktív, szerves vegyületek, melyeket általában a táplálékkal kerülnek be a szervezetünkbe, kivétel pl. a D-vitamin, mely főként az UV sugárzás hatására termelődik. Némely vitamin esetében elegendő, ha provitaminok formájában juttatjuk be azokat a szervezetünkbe. Ilyen például a sárgarépában előforduló karotin, amely az anyagcsere folyamán A-vitaminná alakul át. A vitaminokat oldhatóságuk alapján két nagy csoportba osztjuk: zsírban oldható vitaminok (A, D E, F, K), és a vízben oldódó vitaminok (B-vitaminok, C, H, P). A szervezet számára azonban mindkettő szükséges, a szervezet, védekező mechanizmusát erősítik. Léteznek antivitaminok is, melyek valamilyen vitamint szorítanak ki az enzimekből.  A legtöbb vitamint a szervezet csak rövid ideig tudja tárolni, ezért kell figyelmet fordítani a folyamatos vitamin utánpótlásra. A vegyes táplálkozás általában fedezi a szervezet vitamin szükségletét, de fontos odafigyelni arra is, hogy a nyersanyag az elkészítés során elvesztheti vitamintartalmának nagy részét pl.: főzés során. Az Áldos termékek előállításánál ezért kíméletes hőkezelési eljárást alkalmazunk, és nagy gondot fordítunk arra, hogy ne forraljuk fel a nyersanyagokat. A gyártás során így nem csak a vitaminok, hanem a C-vitamin felszívódását segítő bioflavonoidok (színanyagok), és az emésztést segítő rostok is megmaradnak. Vitaminhiány esetén kóros tünetek jelentkezhetnek, ilyenek pl.: zsibbadás, vészes vérszegénység (B12-vitamin hiánya), farkasvakság (A-vitamin hiánya), skorbut (C-vitamin hiánya), angolkor (D-vitamin hiánya)… Tavaszra kiürülnek a szervezet vitamin tartalékai, ilyenkor még inkább figyelnünk kell, ne kerüljünk vitaminhiányos állapotba. Ugyanakkor a vitaminok túlzott bevitele (pl vitamintabletták mértéktelen szedése) is okozhat súlyos betegségtüneteket. Az egészséges szervezet működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem ásványi anyagokra, kofaktorokra és nyomelemekre is szükség van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aldos.blog.hu/api/trackback/id/tr764457788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása