HTML

Áldos

Az Áldos Zrt. hosszas együtt gondolkodás, tervezgetés eredményeképpen jött létre. Az alapítók nagy kapcsolatrendszere a családi és kényszervállalkozások területén, továbbá az egészséges élelmiszerek iránti igény fokozatos növekedésének az érzékelése együttesen alakították ki a megalakulás igényét. Szándékaink szerint a beszállítók leginkább a vidéki és határon túli magyar gazdálkodók közül kerülnek ki. Az alábbi elérhetőségeken találhat meg minket: www.aldos.hu info@aldos.hu Facebook: Áldos Finomságok

Friss topikok

Címkék

2012.04.27. 21:31 áldos

Május elseje - a tavasz- és a munka ünnepe

majalis_veszto_nagy_214_2009042994410_267.gifMájus 1. eredete a tavasz ünnepe a természeti népek ősvallásának idejére vezethető vissza. Az ókorban a görögöknél "virágünnepeket" tartottak, a rómaiaknál a termékenység istennőjének, Maia-nak ünnepét tartották e napokban.

A középkorban minden angol falunak saját májusfája volt. A májusfa elkészítése és felállítása fontos eseménynek számított, mely nagy vigadalommal és ünnepléssel járt. Az egyes falvak abban vetélkedtek, hogy melyikük tud magasabb májusfát állítani. A termékenységi mágiával összefüggésben május elején májusfa táncot jártak. A szertartáson résztvevő ünnepi táncosok a fákról egészen a földre érő színes szalagokat szép minták szerint fonták össze.

A májusfa állításának hagyománya több mint hatszáz évre tekint vissza hazánkban is, ugyanis 1400-tól jegyzik ezt a népszokást. Május első napján a házakat zöld lombokkal díszítették fel. A májusi zöld ágat, a májusfát a székelyek Jakab fának, Jakab ágnak, hajnalfának is hívták, másutt májfának nevezik. A májusfát elsősorban legények állították a lányoknak, ezzel adva tudtára az egész falunak, hogy melyik lánynak udvarolnak. A legények a felállított májusfákat feldíszítették a lányoktól kapott színes szalagokkal, kendőkkel, papírdíszekkel. Felállítás után hajnalig őrizték a lányos ház előtt, hogy el ne lopják. Reggel a lányok gyönyörködtek a fában, és azt nézték, hogy melyik ház előtt áll a legmagasabb. A májusfa a Jászságban nyárfa vagy jegenye, krepp-papírral díszítik, általában szalagok, üveg bor és más ajándékok is kerülnek rá. Palóc területen a legény csak a fát állította fel, amit a leány és édesanyja díszítették fel. Sok helyütt pünkösdkor vagy május végén "kitáncolták" a fát, vagyis a fa kidöntése táncmulatság keretében, muzsikaszó mellett történt. A legény a májusfával tett vallomást, s ha viszonzásra talált, a fa "kitáncolásakor" a lány neki ajándékozta a fára kötött kendőket.

Bár az idők folyamán sem az egyházi, sem a világi hatalmak nem nézték jó szemmel az ünnep megtartását, különösen akkor kezdték üldözni e nap hagyományos módon való megünneplését, amikor a nemzetközi munkásmozgalom a világ munkásainak ünnepévé nyilvánította. Párizsban, 1889-ben, a II. Internacionálé alakuló kongresszusán határozták el, hogy a munkásság egy nagy nemzetközi tüntetésen, egyidejűleg minden országban és városban követelje a 8 órás munkanap bevezetését. A tüntetés napját 1890. május 1-re tűzték ki, emlékezve az 1886-os chicagói május 1-i véres eseményekre. Így lett a legszebb tavaszi ünnep a munkásság világünnepe. E világméretű megmozdulás óta ünneplik meg május elsejét a munkások mindenütt a világon.

Május 1-jén nem csak a munkások, a katolikusok is ünnepelnek, Jézus nevelőatyjára, az ácsra emlékezve. Munkás Szent József ünnepét 1955. május 1-jén rendelte el XII. Piusz pápa. Korábban a szent  tiszteletének hónapja általában március volt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aldos.blog.hu/api/trackback/id/tr424477179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása