HTML

Áldos

Az Áldos Zrt. hosszas együtt gondolkodás, tervezgetés eredményeképpen jött létre. Az alapítók nagy kapcsolatrendszere a családi és kényszervállalkozások területén, továbbá az egészséges élelmiszerek iránti igény fokozatos növekedésének az érzékelése együttesen alakították ki a megalakulás igényét. Szándékaink szerint a beszállítók leginkább a vidéki és határon túli magyar gazdálkodók közül kerülnek ki. Az alábbi elérhetőségeken találhat meg minket: www.aldos.hu info@aldos.hu Facebook: Áldos Finomságok

Friss topikok

Címkék

2012.05.30. 15:46 áldos

Szamóca, a tavasz csábítása

eper.jpgA szamóca, a tavasz első csábító, ínycsiklandó, zamatos gyümölcse nemigen akad olyan ember, aki ne szeretné. Magában, cukorral, tejszínhabbal, szörpként, lekvárként is fogyaszthatjuk.

Szamócát már az ókori rómaiak is ismerték, szépségmaszkot készítettek belőle, a fennmarat írásos emlékeik között Cato római szenátor említett először. A Vezúv által elpusztított pompei mozaikjai között is találunk szamóca motívumot, amit valószínűleg, vizelettisztítóként használták. Sokáig úgy tartották, hogy a gyümölcs alkalmatlan fogyasztásra, túl közel van a földhöz, így a kígyók, békák beszennyezik, ezért csak a leveléből készítettek gyógyteát. A XV. században Charles Linné, híres botanikus volt, aki újra a gyümölcsök közé sorolta a földiepret, hogy ezt bizonyítsa maga is bőségesen fogyasztotta. Az európai piacokon ennek ellenére csak a XIX. Században jelent meg, akkor is a vadon termett változatban. Az arisztokrácia hamar megkedvelte a szamócát, mely a nagyobb, szebb, ízletesebb terméssel rendelkező Észak-amerikai, perui és chilei fajták behozatalának, és meghonosításának volt köszönhető.

A szamócával, nemcsak mint táplálékkal találkozhatunk, hanem jelképként is jelentős volt. Díszítő elemként rajzolták, hímezték. Hármas levélalakja a Szentháromság jelképe lett, sok helyen még három szem szamócát is áldoztak. A szegényebb emberek körében azonban egyszerű gyümölcs maradt, amelyhez szinte elsőként jutottak hozzá a téli hónapok után, és amelyről azt tartották, hogy bármennyit ehet belőle az ember, mégse lakik jól tőle.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aldos.blog.hu/api/trackback/id/tr694555249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása