Nem csak kellemes íze, hanem a szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt is ajánlják a paradicsom fogyasztását. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin tartalma, de ezen kívül A-, B1-, B2-vitamint, káliumot, foszfort, és karotint is találhatunk benne. A paradicsomban lévő likopin a rák több fajtájának kialakulását is segíti megelőzni, fiatalítja- t, erősíti- és megvédi a sejteke. Hatását fokozza, ha zsírban gazdag ételekkel fogyasztják, mert zsírban oldódik. A paradicsom egy másik alkotóeleme, a lutein, mely kitűnő a szemre. A szem retinájában is van lutein, és ez szükséges az éles látáshoz. A paradicsom segít megelőzni a sárgafolt elsorvadását, amely a felnőtteknél kialakuló vakság első számú oka, és segít a látás javításában. Oxálsav tartalma hozzájárul az emésztés serkentéséhez, valamint a gyomorsav túltengés panaszaitól is könnyedén megszabadít. A paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, jó hatású a köszvény, és különféle gyulladásos megbetegedések esetén. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot. Egy átbulizott éjszaka után bizony sokak szenvednek a mellékhatásoktól, egy jéghideg paradicsomlé ilyenkor csodákra képes! A-vitamin és kálium tartalmának köszönhetően tisztítja a vért és a májat. Külsőleg (pl. arcpakolás) alkalmazva és belsőleg is helyreállítja a bőr pH értékét, jótékony hatású a zsíros, pattanásos bőrre.
A zöld paradicsom fogyasztása veszélyes, mert mérgező hatású szolanint tartalmaz, ami az érés során elbomlik.