HTML

Áldos

Az Áldos Zrt. hosszas együtt gondolkodás, tervezgetés eredményeképpen jött létre. Az alapítók nagy kapcsolatrendszere a családi és kényszervállalkozások területén, továbbá az egészséges élelmiszerek iránti igény fokozatos növekedésének az érzékelése együttesen alakították ki a megalakulás igényét. Szándékaink szerint a beszállítók leginkább a vidéki és határon túli magyar gazdálkodók közül kerülnek ki. Az alábbi elérhetőségeken találhat meg minket: www.aldos.hu info@aldos.hu Facebook: Áldos Finomságok

Friss topikok

Címkék

2012.12.04. 21:26 áldos

Bio Minősítő Tanúsítvány

Címkék: Címkék

Örömmel tájékoztatunk minden kedves Barátunkat, Ismerősünket, Vevőnket, és Leendő Vevőnket, hogy cégünk ismét megkapta a Biokontroll Bio Minősítő tanúsítványát, mely megtekinthető a honlapunkon www.aldos.hu-n a Partnereknek, Dokumentumok, Cég bio minősítése fülekre kattintva.

Reméljük, hogy termékeinket a jövőben is szívesen fogyasztják, várjuk megrendeléseiket a www.aldos.hu webáruházban.

Szólj hozzá!

2012.12.04. 21:24 áldos

Termékeink új kiszerelésben

Címkék: Címkék

reggeli.jpgSzeretnénk, ha a szállodák vendégei, a reggelizőkbe, kávézókba betérők is megismerkedhetnének termékeinkkel egy kellemes reggeli elfogyasztása során, ezért új 30ml-es kiszerelésben is kínáljuk az alábbi termékeket:

         • Sárgabarack lekvár
         • Csipkebogyó lekvár
         • Feketeáfonya lekvár
         • Fahéjas almalekvár
         • Szilvalekvár
         • Akácméze 

Természetesen az Áldos név garancia a minőségre, ezen termékeink is tartósítószer, és színezék mentesek, és megízlelhetjük velük a zamatos gyümölcs, és a valódi méz ízét.

Amennyiben érdeklődik, a 30 ml-es termékeink iránt kérjük, keresse fel honlapunkat: www.aldos.hu és írja meg nekünk kérdését, rendelését, melyre gyors választ, illetve személyre szabott ajánlatot küldünk.

Szólj hozzá!

2012.09.16. 21:08 áldos

Milyen gyógyhatást tulajdonítanak a fahéjnak?

Címkék: Címkék

Bio_Fahejas_Alma_Lekvar_120803-h.jpgA fahéjat már az ókorban is használták, füstölőket, balzsamot, afrodiziákumot készítettek belőle. Később a népgyógyászat elsősorban fertőtlenítő, és erjedést gátló hatása miatt ajánlja, mert segíti a különböző anyagok feloldását, és lebomlását a szervezetben. Jó hatással van az emésztésre, lassítja gyomor ürülését, ez által egyenletessé teszi a vércukor szintet, növeli az inzulin, és az antioxidánsok hatását. Görcsoldó hatása mellett enyhíti a hányingert, csökkenti a felfújódást. Fertőtlenítő hatóanyag tartalmának, és a benne lévő mangánnak, vasnak, kalciumnak köszönhetően nem csak a gyomor- és bélfertőzések ellen használható, hanem a légúti fertőzések, köhögés és rekedtség ellen is kiváló. Öregedést gátló hatását a magas fenol tartalmának köszönheti, mely gátolja a cukormolekulák más molekulákkal való kapcsolódását, ezzel segít megszüntetni a szövetek elöregedésének egyik fő okát. Melegít, élénkíti a vérkeringést, lázcsillapító, vérnyomás-csökkentő, és élénkítő hatást is tulajdonítanak neki. A fahéjnak azonban hátrányos tulajdonsága is van, mely a kumarin nevű aromaanyagnak tulajdonítható, ami a legújabb kutatások szerint toxikus, vérzékenységet, májelégtelenséget okozhat. A jelenlegi szabályozás szerint azonban a fahéjjal ízesített termékek nem jelentenek veszélyforrást, és a fűszerezéssel történő túladagolás sem túl valószínű, inkább a fahéj tartalmú étrend kiegészítőkkel kell elővigyázatosnak lenni, melyeket, mint a fogyást elősegítő termékekként árulnak.

Az Áldos bio fahéjas almalekvárját tehát jó szívvel ajánljuk, a hideg napok beköszöntével egy kis melegséget hozhatnak mindennapjainkba. Amennyiben meg kívánják vásárolni, kérjük, látogassanak el webáruházunkba: www.aldos.hu

Szólj hozzá!

2012.09.12. 17:56 áldos

Fahéj története, avagy honnan kerülhetett az almalekvárba?

Címkék: Címkék

A fahéj már az ókorban is rendkívül keresett fűszer volt, Indiából és Srí Lankáról több mint 2000 éve exportálják. A fűszerkereskedők valóságos rémmeséket terjesztettek róla, hogy magasan tartsák az árát. A magas árak azonban nem akadályozták a terjedését, minél drágábban adták, az emberek annál jobban vágytak rá. Egyiptomban mágikus hatást tulajdonítottak neki, és különböző balzsamokba keverték, a héberek, görögök, rómaiak fűszernek, és illatszernek is használták, valamint emésztési zavarokat gyógyítottak vele. A keresztes lovagok korában szerelmi bájitalok egyik alkotórésze volt.  A 12. században megerősödött a fahéjnak tulajdonított gyógyító hatásának hite, ugyanis a német rendfőnöknő Hildegard, már homloküreg-gyulladásra, megfázásra, és náthára is javasolta használatát.  Hazánkba a 15. századtól a nemesi konyha része. A portugálok, franciák, angolok mintegy 300 éven keresztül harcoltak a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért, a fűszerháború számos emberáldozatot követelt. A hollandok 1770-ben birtokukba vették a kitűnő fahéjat adó Ceylon szigetét, s nagy ültetvényeket alapítottak ott. A 18. században már óriási mennyiségben hozták be Európába, így hiába égettek a hollandok hatalmas fahéj hegyeket, nem tudták megakadályozni árának csökkenését, mindenki számára elérhető lett. A sok féle fahéj közül három fajta van, melyet nagyobb tömegben is termesztenek: a Ceyloni-, a Cassia-, és az Indonéz fahéj. Európában a ceyloni fajta használata az elterjedtebb.

Szólj hozzá!

2012.09.09. 14:57 áldos

Gratulálunk a Magyar Paralimpiai csapatnak!

Címkék: Címkék

Szólj hozzá!

2012.09.09. 14:52 áldos

Paralimpia

Címkék: Címkék

A paralimpiai játékok története 1948-ban kezdődött, amikor a London melletti Aylesburyben működő Gerincsérült Központban a XIV Olimpiai Játékokkal egy időben 12 kerekes székes versenyző részvételével íjászversenyt szerveztek. A kórház orvosai hamar felismerték a játék és a sport hasznosítható szerepét a gyógyításban, és a sportot a gyógykezelés részévé tették. A sport segített a háborúban elvesztett pszichikai és lelki egyensúlyt visszaállítani, valamint hozzájárult a társadalomba való visszailleszkedéshez. A holland, lengyel, belga, francia kórházakban is elkezdték felhasználni a sport erejét a rehabilitációs folyamatokban, a játékok nemzetközi részvétele egyre nőt, így 1957-ben egy konferencia keretében megalkották a sportágak speciális szabályait, és a mozgáskorlátozott sportolók sérültségéből adódó verseny kategóriáit. 1960-ban a XVI római Olimpia Játékokkal azonos helyszínen, közvetlenül a Játékok befejezése után került megrendezésre mozgássérültek versenye. Először 1976-ban a „Torontó olimpiádon” kapnak hivatalosan versenyengedélyt a verseny rendezőitől az amputált és vak sportolók. A látássérültek két kategóriában, atlétikában és csörgőlabdában, míg az amputált sportolók kilenc sérültségi kategóriában (atlétika, úszás, asztalitenisz, lövészet és röplabda) versenyezhettek. Ekkor válik véglegessé, hogy ez a sportmozgalom már nemcsak a hadisérülteké. 1978-ban újabb sérültségi kategóriával bővül a paralimpia mozgalom, központi idegrendszer sérüléséből adódó mozgáskorlátozott sportolók négy sérültségi kategóriában állhatnak rajthoz.

Napjainkban a sportolókat fogyatékosságuk szerint sorolják kategóriákba, hogy hasonló képességű sportolók versenyezzenek egymással, és hogy az egyes sportágakban figyelembe vehessék a fogyatékosságot is. Nem minden sportágat párosítanak minden kategóriával, például a csörgőlabda kifejezetten a látássérülteké. Általánosságban ezeket a kategóriákat különböztetik meg:

 • Amputáltak: akiknek legalább egy végtagjukon hiányzik a fő ízület (karon könyék fölött, vagy lábon térd fölött amputáltak).
 • Központi idegrendszeri sérültek: akiknek egy, vagy több agyi központjuk sérült, ezért gondjaik vannak a testtartással és a mozgások kivitelezésével.
 • Látássérültek: vakok és gyengén látók. Általában bekötött szemmel versenyeznek, hogy mindenki egyforma eséllyel induljon. A fociban a kapusok használhatják megmaradt látásukat.
 • Kerekes székesek: kerekesszékkel versenyző sportolók.
 • Kis növésűek: 145 cm alatti férfiak és 137 cm alatti nők.
 • A többiek: mindenki, aki nem fér be az előzőekbe. Az előbbiekbe be nem sorolt mozgássérültek, értelmi fogyatékosok, siketek és nagyothallók.

Mivel nem kaptak külön kategóriát, a hallássérült sportolók szervezett keretek között nem indulnak a paralimpián.

A paralimpián a sportolók 22 sportágban versenyeznek:

Íjászat, könnyűatlétika, bocsa, kerékpározás, lovaglás, 10 fős futball, 14 fős futball, csörgőlabda, súlyemelés, kenu (2016-tól), evezés, vitorlázás, lövészet, úszás, asztalitenisz, triatlon (2016-tól), ülőröplabda, kerekes székes kosárlabda, kerekes székes vívás, kerekes székes rögbi, kerekes székes tenisz

A téli paralimpián öt sportágban lehet versenyezni:

Alpesi sízés, északi sízés, jéghoki, kerekes székes körling, biatlon

Szólj hozzá!

2012.09.04. 17:39 áldos

Pizza fűszeres paradicsommártással

Címkék: Címkék

Fuszeres_Paradicsom_Martas_120803-h.jpgÚj termékeink egyike az Áldos fűszeres paradicsommártás, mely kiváló alapanyaga lehet salátáknak, pizzáknak, lecsóknak, és lángosoknak. Az alábbi pizza recept alapját is ez adja, ám további ízesítésének már csak a fantáziánk, és pénztárcánk szabhat határt. Termékeinket a www.aldos.hu webáruházban rendelhetik meg.

Pizza tészta alap

Hozzávalók:

        •  1dl tej
        •  1 kávéskanál cukor
        •  2 dkg élesztő
        •  40 dkg finomliszt
        •  1 kávéskanál só
        •  1 evőkanál olívaolaj
        •  Áldos fűszeres paradicsommártás
        •  Ízlés szerinti feltét

 Elkészítés:

A meglangyosított tejhez adjuk az 1 kávéskanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Miután jól összekevertük, meleg helyen futtassuk fel (kb. 8-10 perc). Szitáljuk a lisztet keverő tálba, aminek a közepébe vájjunk egy lyukat, és ebbe öntsük az élesztőt. Egy nyújtódeszkán dagasszuk a tésztát, míg puha nem lesz, majd takarjuk le, és meleg helyen hagyjuk kelni fél órát. Ezután adjuk hozzá a sót, majd nyújtsuk, akkorára amekkorára szeretnénk. Rakjuk kiolajozott tepsibe, a tetejét kenjük meg egy kis olíva olajjal, ezután tegyük rá az Áldos fűszeres paradicsommártás, és a kedvenc feltétjeinket. 200 fokon kb. 15-20 percig süssük.

Szólj hozzá!

2012.08.29. 17:31 áldos

Miért érdemes sok paradicsomot fogyasztani?

Címkék: Címkék

 Nem csak kellemes íze, hanem a szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt is ajánlják a paradicsom fogyasztását. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin tartalma, de ezen kívül A-, B1-, B2-vitamint, káliumot, foszfort, és karotint is találhatunk benne. A paradicsomban lévő likopin a rák több fajtájának kialakulását is segíti megelőzni, fiatalítja- t, erősíti- és megvédi a sejteke. Hatását fokozza, ha zsírban gazdag ételekkel fogyasztják, mert zsírban oldódik. A paradicsom egy másik alkotóeleme, a lutein, mely kitűnő a szemre. A szem retinájában is van lutein, és ez szükséges az éles látáshoz. A paradicsom segít megelőzni a sárgafolt elsorvadását, amely a felnőtteknél kialakuló vakság első számú oka, és segít a látás javításában. Oxálsav tartalma hozzájárul az emésztés serkentéséhez, valamint a gyomorsav túltengés panaszaitól is könnyedén megszabadít. A paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, jó hatású a köszvény, és különféle gyulladásos megbetegedések esetén. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot. Egy átbulizott éjszaka után bizony sokak szenvednek a mellékhatásoktól, egy jéghideg paradicsomlé ilyenkor csodákra képes! A-vitamin és kálium tartalmának köszönhetően tisztítja a vért és a májat. Külsőleg (pl. arcpakolás) alkalmazva és belsőleg is helyreállítja a bőr pH értékét, jótékony hatású a zsíros, pattanásos bőrre.

A zöld paradicsom fogyasztása veszélyes, mert mérgező hatású szolanint tartalmaz, ami az érés során elbomlik.

 

Szólj hozzá!

2012.08.23. 14:32 áldos

Paradicsom, avagy mire jó a likopin?

A paradicsom rendkívül egészséges, tápanyagokban és az antioxidáns hatású likopinban gazdag zöldség, ez adja a paradicsom élénkpiros színét. A likopin egy karotinszármazék, amiben nincs oxigén, ezért kémiailag stabil vegyület. Ennek köszönhető, hogy hőhatásra - például főzéskor - nem károsodik, nem bomlik fel. A szervezeten belül lejátszódó oxidációs folyamatok kapcsolatba hozhatók az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásával. A likopin antioxidáns hatású vegyület, így ezeket a folyamatokat lelassítja, illetve megelőzheti. A paradicsom likopintartalma szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a prosztatarák, a szájüregi és a gyomrot, illetve a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében. A likopin ezen kívül segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást és erősíti az immunrendszert. A nyers paradicsom likopintartalmát a növényi sejtek megkötve tartalmazzák, ezért az emésztőenzimek nehezebben tudják lebontani, így kevesebb szívódik fel belőle. A paradicsom feldolgozásakor likopintartalma nem csökken: a gyártási folyamatok során a vegyület felszabadul, ezért magasabb a likopintartalma a sűrített paradicsomnak, a paradicsom ivóleveknek, és a paradicsommártásnak. A paradicsom sűrítmények a paradicsom értékes tápanyagtartalmát is megőrzik, mert csökkentett nyomás mellett, 100 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten történik a feldolgozása. Szénhidráttartalmának több mint a fele glükóz (szőlőcukor) és fruktóz (gyümölcscukor). A vitaminok közül sok benne a karotin, a B1-, a B2-, és a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes a leginkább kiemelni. A paradicsom kellemes ízét a sokféle szerves sav - almasav, citromsav, borostyánkősav és tejsav - és illóolajtartalma biztosítja.

Szólj hozzá!

2012.08.14. 21:20 áldos

Magyarok Országos Gyűlése

Címkék: Címkék

2012. augusztus 17-20-ig rendezik meg a Magyarok Országos Gyűlését, Bösztörpusztán, ahol a kellemes családi programok mellett, az Áldos élelmiszerek is képviseltetik magukat. Szeretettel várjuk standunkon, ahol kedvükre válogathatnak a magyar termelők által termesztett, hazánkban, kíméletes eljárással készített bio-, és hagyományos lekvárjaink, szörpjeink, natúr leveink, és egyéb finomságaink között.

Akik ellátogatnak, a rendezvényre a pihenés, közös kikapcsolódás mellett részesei lehetnek a nemzetközösséghez tartozás erősítésében az itthoni, és a világban szétszórt testvéreink között. Egy kis ízelítő a sok színes programból:

-          Böjte Csaba testvér a Történelmi előkép megáldása után lelkigyakorlatot tart a Magyar Vagyok sátorban.

-          Egyes Fogatok Országos Bajnok Avatója

-          Lovas programok, I. Karikás ostor világbajnokság, Íjász verseny, Solymásztalálkozó

-          Gyógyító falu- Előadó sátor

-          Gyermekfoglalkoztató- kézműves foglalkozások, Mesesátor

-          Állandó kiállítások: Csontváry Kosztka Tivadar reprodukciók, Wass Albert sarok, Pásztorhagyományok.

-          Koncertek, táncház

Remélem Önnel is találkozunk!

www.aldos.hu

Szólj hozzá!

2012.08.10. 21:53 áldos

Új termékeink

Címkék: Címkék

Ismét új bio lekvárokat köszönthetünk az Áldos termékcsaládban, melyek meglévő termékeinkhez hasonlóan kíméletes eljárással, hagyományos módon készültek. A bio szamóca-, bio kökény-, és bio fahéjas almalekvárt szeretettel ajánljuk azoknak, akik kedvelik a hagyományos ízeket, és akik fontosnak tartják, hogy a lekvárokban is élvezhessék a gyümölcsökben meglévő vitaminok, ásványi anyagok jótékony hatását.  Az Áldos lekvárokban megjelenő gazdag íz világ mellett ezekre a lekvárokra is jellemző, hogy tartósítószer-, és színezékanyag mentesek.

Ezzel azonban még nem zárhatjuk le az újdonságok sorát, mert meg kell említenünk a Fűszeres paradicsommártást is, melyet jó szívvel ajánlunk saláták, pizzák, lecsók, lángosok alapanyagának.

Bio_Fahejas_Alma_Lekvar_120803-h.jpgBio fahéjas almalekvár

Az alma zamatos íze megbolondítva egy csipet fahéjjal, melyet egy hagyományos módszerekkel készült lekvárban élvezhetünk.  

 

 

 

 

Bio_Kökény_Lekvar_120803-h.jpgBio kökény lekvár

A fanyar ízű kökény lekvár igazi különlegeség, mely ínycsiklandó mártások alapanyaga lehet, vagy süteménybe töltve, kenyérre kenve is fogyasztható. 

 

 

 

 

Bio_Szamoca_Lekvar_120803-h.jpgBio szamóca lekvár

Nem alaptalanul nevezik a szamócát a "gyümölcsök királynőjének" erről Ön is meggyőződhet, ha megkóstolja zamatos bio szamóca lekvárunkat.  

 

 

 

 

Fuszeres_Paradicsom_Martas_120803-h.jpgFűszeres paradicsommártás

A magyaros ízesítésű paradicsommártás kiváló alapanyag lehet saláták, pizzák, lecsók, és lángosok készítéséhez.  

 

 

 

 

Reméljük, hogy Ön is megízleli régi, és új termékeinket, melyek elérhetőek web áruházunkban: a www.aldos.hu címen.

 

Szólj hozzá!

2012.07.31. 15:28 áldos

Hajrá Magyarok!

Címkék: Címkék

D__YT20120725022.jpgMegkezdődtek a XXX. Olimpiai játékok, Londonban, melyen a magyar versenyzők már az elején remekelnek. Teljes szívünkből drukkolunk Nekik, hogy minél több érmet sikerüljön elnyerniük.

Hajrá Magyarok!

"A sport, életünk fontos részévé válik, amely kiegyensúlyozza azt, fizikailag és szellemileg segíti a gondolkodásunkat, alapvető részeként az ember erkölcsi nevelésére irányuló nemes erőfeszítéseknek. Egy olimpikon új emberi méltóságot nyer azáltal, hogy áldozatokat és erőfeszítéseket vállal. Ha pedig célba ér, a személyisége mintává válik mindannyiunk számára." De az olimpiai eszme a személyes kiválóságon túl is hordoz üzenetet: A béke csak egy jobb világ eredménye lehet, a jobb világot csak jobb egyének hozhatják létre, a jobb egyéneket pedig csak a nemes küzdelmek próbái formálhatják ki"

/Pierre de Coubertin/

Szólj hozzá!

2012.07.31. 15:23 áldos

Az ókori olimpiai játékok

Címkék: Címkék

okori_atletak.jpgAz ókori olimpiai játékok kezdetéről, és eredetéről semmi biztosat nem tudunk, így megegyezéses alapon Kr. e. 776-tól az első olimpiai győztes nevének ismeretétől számítjuk. A négyévenkénti ciklus úgy alakult ki, hogy mindig a 49. vagy az 50. telihold idején tartották az olimpiai játékokat, ami kb. négyévenként volt. A telihold miatt ez az esemény mindig a mai július vagy augusztus hónapra esett. Az ókori Görögországban Olümpia városában megtartott játékokat Zeusz tiszteletére rendezték, melyen csak görög szabad fiúk, és férfiak vehettek részt. Fontos szabály volt, hogy csak békeidőben rendezhették meg, így a háborúskodást erre az időszakra fel kellett függeszteni, mert különben nem tudtak volna biztonságot nyújtani a versenyzőknek és a nézőknek.  Eleinte a játékok egyetlen versenyszámból a stadionfutásból álltak, később vezették be a kétszeres stadionfutást, a fegyveres futást, a birkózást, a pentatlont (mely öt számból állt: diszkoszvetés, gerelyhajítás, távolugrás, futás és a birkózás), az ökölvívást, a kocsiversenyeket, majd a pankrációt, és a lóversenyt. Az első helyezettek pajzsot, gyapjú köntöst és olajág-koszorút kaptak, de előfordult, hogy pénzdíjban is részesültek. A versenyek tisztaságára tíztagú bírói testület vigyázott, és a versenyzők is esküt tettek, hogy nem vesztegetnek meg senkit a nyerés érdekében, mellőzik a szándékos sértést, nem okoznak halált, valamint a jelentkezés előtt 10 hónapig lelkiismeretesen edzenek. Az ókori olimpiák megszűnésének időpontját a történelem Kr. u. 393-ra teszi, amikor Nagy Theodosius császár egy állítólagos edictummal a kereszténység végleges megszilárdítása érdekében majdnem 11 századnyi fényes múlt után végleg beszüntette az olimpiai ünnepet. Azért, hogy 1503 esztendő elteltével egy francia úriember, Pierre de Coubertin báró újjáélessze a játékokat, s szervezésének köszönhetően 1896-ban, Athénban ismét elinduljon a világ legnagyobb sportmozgalma, az újkori olimpia.

Szólj hozzá!

2012.07.23. 14:27 áldos

Az uborka eredete

file0001345604278.jpgAz uborka eredetéről több elmélet is létezik, az egyik szerint a Himalája déli lejtőiről származik, egy másik úgy tartja, Afrika trópusi területeiről, Egyiptomi közvetítéssel került Európába. Ez az ősidők óta kedvelt zöldség különösen a forró éghajlatú területeken volt elterjedt, hiszen víztartalma a 97%-ot is elérheti, és a belsejében mért hőmérséklet akár 6°C-kal is hűvösebb lehet, mint a környező levegőé. Egyiptomban a kőfejtő rabszolgák szomjoltására használták. Tibérius császár, orvosa tanácsára, gyógyszerként fogyasztotta. Az akkoriban még jóval keserűbb uborkát, melyet nemesítéssel alakítottak a mai ízletes zöldséggé, szekereken termesztették, hogy az ágyásokat a napra tolva, vagy mély gödrökbe téve, és csillámpalával lefedve, mindig jusson a császári asztalra. Európában hivatalos említést először a IX. században találunk róla, amikor Nagy Károly elrendelte, hogy birtokain termesszenek uborkát. XIV. Lajos nagy kedvelője volt az uborkás leveseknek és salátáknak.  Az Új Világba Kolumbusz Kristóf vitte át, 1494-ben már bőségesen ültetett belőle Haitin. Mo.-i története kevésbé ismert, valószínű, hogy a főúri és kolostorkertekből került a paraszti termesztésbe. Legfontosabb mo.-i termőtája Nagykőrös és Kecskemét közvetlen környéke, ahol termesztése a kertészkedő parasztságnak fontos jövedelmi forrása. Nagykőrösön már a múlt század első felében jelentős volt az uborkatermesztés. Tartósított formában szekereken rendszeresen szállították Pestre és más városok piacaira. A két világháború között a hagyma után az uborka a második helyen állt Mo. zöldségkivitelében.

Szólj hozzá!

2012.07.19. 17:33 áldos

Frissítő kovászos uborka leves

A nagy melegben gyakran kívánunk ebédre, vagy vacsorára egy könnyű hűsítő levest. Ezt nem csak különféle gyümölcsökből készíthetjük el, hanem kovászos uborkából is. A kovászos uborka leves gyorsan elkészíthető finomság, mellyel felfrissíthetjük magunkat a nyári hőségben.

Hozzávalók:

 • 5 nagyobb Áldos kovászos uborka
 • 2 dl kovászos uborka lé
 • 5 dl natúr joghurt
 • 1 evőkanál tejszínes torma
 • Fél gerezd fokhagyma
 • 1-2 szelet sonka, vagy füstölt császárszalonna, esetleg fokhagymás pirítós
 • Zöld fűszerek

Az apróra vágott kovászos uborkát a joghurttal, az uborka lével, valamint a fokhagymával turmixszoljuk össze, majd keverjük bele a tejszínes tormát. Ízlés szerint keverhetünk hozzá egy kis zöldségleves alaplét is, zöld fűszereket, illetve hagyhatunk néhány kocka uborkát, amit csak beleszórunk a levesbe. Néhány órára tegyük be a hűtőszekrénybe,majd tálalás előtt sonkakockákkal, pirított császárszalonnával, esetleg fokhagymás pirítós darabokkal gazdagítsuk.

Egy érdekesség, ami szintén kovászos uborka lével készül, nagy melegben felfrissít, de csak a bátraknak ajánlok kipróbálásra:

Újházy fröccs: a fehér bort szóda helyett kovászos uborka levével készítjük el.

Szólj hozzá!

2012.07.12. 14:20 áldos

Házi kozmetikumok uborkával

ubi.jpgFrissítő arcpakolásokat készíthetünk házilag is, ezzel elkerülve a drága kozmetikai szerek megvásárlását. Ezek egyik alapanyag lehet az uborka, mely nem csak elfogyasztva szolgálja az egészségünket, hanem ha pakolást, krémet készítünk, belőle épp úgy megtisztítja, feszesíti hidratálja a bőrt, mint drágább bolti társaik. Ne feledjük azonban, hogy az otthon készített kozmetikumok is allergizálhatnak, ezért első alkalommal csak egy kis területen próbáljuk ki. Mindig friss alapanyagokból dolgozzunk, és a kezelendő területet alaposan tisztítsuk le.

Arcpakolás zsíros, mitesszeres bőrre: A lereszelt, megmosott uborkához adjunk néhány csepp friss citromlevet, és egy kis élesztőt. Kenjük az arcunkra, majd 15-20 perc elteltével dörzsöljük le. Ha egy kevés lisztet is teszünk bele könnyebben keverhetőbb, és kenhetőbb lesz.

A nyers uborka leve összehúzza a tág pórusokat, szárítja és nyugtatja a zsíros bőrt.

Arcpakolás száraz bőrre: A lereszelt, megmosott uborkát keverjük el egy kis margarinnal, vagy olajjal, kb. 20 perc után langyos vízzel mossuk le.

A meghámozott és lereszelt uborkát egy evőkanál mézzel is elkeverhetjük, majd vigyük fel az arcunkra. 20 perc elteltével, ásványvízzel mossuk le.

Hidratálás, kisebb ráncok kisimítása: A lereszelt uborkát keverjük össze egy kis joghurttal, ha száraz a bőrre, akkor tejszínnel, majd fél óra elteltével mossuk le langyos vízzel. A pakolás hatékonyságát fokozza, ha este alkalmazzuk.

Uborka a nyakra: az uborka leve természetes hidratáló. Pótolja az elveszett nedvességet, élénkíti a vérkeringést. Vágja vékony szeletekre az uborkát, és negyedórára borítsd be vele a nyakát és a dekoltázsát.

Fáradt, duzzadt szemekre: Két karika uborkát helyezzünk a becsukott szemhéjunkra, majd kis ideig hagyjuk rajta. Ez segít a szem alatti karikák halványításában is, frissít, feszesít.

Szólj hozzá!

2012.07.10. 00:42 áldos

Uborka szezon

Bio kovászos uborka.jpgA nyári hőségben különleges, és igazán hűsítő ital lehet a kovászos uborka leve, melynek kedvező élettani hatásai sem lebecsülendők. A kovászos érlelés hatására tejsav képződik, ami tisztítja a gyomrot, és segít a normális bélflóra helyreállításában, ezért antibiotikumok szedésekor kifejezetten előnyös a fogyasztása. Gazdag B2 vitaminban, magnéziumban, és vasban. Az uborka nem csak belsőleg hat, hanem külsőnket is egészségessé, széppé teszi. Kevés kalóriát tartalmaz, és különösen magas a víztartalma. Az uborka héjában sok E-vitamin van, kiemelkedően magas szilícium tartalma, ami védi a bőrt, a hajat és a kötőszöveteket. Magjai növényi olajat tartalmaznak. Az uborka gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, vasban és vitaminokban (A, B1, B2, B6, C). Serkenti a vese és a belek tevékenységét, salaktalanítja a szervezetet. A legújabb kutatások szerint tartalmaz egy hasnyálmirigyet tehermentesítő enzimet, ezért cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása. Az uborkát a népi gyógyászatban is használják, az uborka lé vagy uborkapép jótékony hűsítőként hat, így gyengíti, még az erős fájdalommal járó méhcsípést is. Gyulladás csökkentő hatása révén segít a napégette bőr regenerálásában, reszelve kiváló a bőrápoló, és bőrtisztító.

Szólj hozzá!

2012.06.29. 22:21 áldos

Akác-, hárs-, és vegyes virágméz

Szeretnénk képekben, és pár szóban bemutatni három új mézünket, melyek nagyobb, gazdaságosabb csomagolásban kaphatók, és amennyiben kedvet kaptak termékeink kipróbálásához kérjük, látogassák meg web áruházunkat: www.aldos.hu

Akac_Mez_730gr.jpgAkácméz

Harmonikus, lágy ízű akácvirág illatú, hungarikumnak számító termékünk. Mézeink közül a legédesebb, ami kivételesen magas, 42%-os gyümölcscukor-tartalmának köszönhető.  

 

 

Hars_Mez_730gr.jpgHársméz

Bódító illatú hársfavirágból gyűjtött, a hársfavirág ízét-illatát megőrző, aranysárga színű, az akácméznél gyorsabban kristályosodó méz.  

 

 

VegyesVirag_Mez_730gr.jpgVegyes virágméz

Sötétarany színű, sűrű, harmonikus illatú és ízű méz. Az egyszerre többféle virágzó növényfajt látogató méhek a begyűjtött nektárból készítik. Elsősorban sütéshez-főzéshez, ízesítéshez ajánlott, de kenyérre-kalácsra téve is finom.

Szólj hozzá!

2012.06.27. 22:37 áldos

„Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, és az orvos koldulni megy ma”

alma2.jpgAz almának a benne található vitaminoknak (A, B, és C), ásványi anyagoknak köszönhetően kiváló egészségmegőrző hatása van, melyet már elődeink is felismertek. A népi gyógyászat szerint reszelt almával leküzdhető a hányinger, a tengeri betegség. Gyógyító hatással van az ételmérgezésre, a bélhurutra, a vérhasra, a koli baktérium okozta bélfertőzésre. Érdekessége, hogy azt tartják, a székrekedést, és a hasmenést egyaránt gyógyítja. Hasmenés esetén főzve, vagy párolva érdemes fogyasztani, székrekedés esetén, nyersen. Nem véletlen, hogy ezt a gyümölcsöt ehetik a csecsemők legelőszőr. Az alma rostanyagának egyharmadát a pektin adja, amely többek között segíti az emésztést, serkenti a vérkeringést. A 20 féle ásványi anyag hozzájárul szervezetünk immunrendszerének megfelelő működéséhez. A magas foszfor tartalma jótékonyan hat az agyra, az idegekre, segíti a szellemi tevékenységek végzését. Káliumtartalma javítja a sejtek oxigén-ellátását, szabályozza szervezet vízháztartását, csökkenti a puffadás mértékét, megszabadít az ödémáktól, és a fáradságnak is nagyszerű ellenszere. A benne található flavonoidok gátolják a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatok kialakulásának esélyét, vírus, és baktériumölő hatásúak. Méregtelenítő, tisztító hatású, tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő- és húgysavképződést, ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartják a természetgyógyászatban.

Mivel az Áldos termékei kíméletes eljárással készülnek, így meleg szívvel ajánljuk a fahéjas almalekvárunkat, melyben igyekeztünk megőrizni az almában található vitaminokat, és ásványi anyagokat.

 

Szólj hozzá!

2012.06.23. 14:45 áldos

Varázslatos Szentivánéj

sztiván.jpgAz év legrövidebb éjszakája a Szentivánéj, mely mágiákkal, apró csodákkal fűszerezett éjszaka. Őseink hiedelme szerint ezen a varázslatos éjszakán szinte bármi megtörténhet, a kívánságok valóra válhatnak, a fény, az élet, a termékenység, és a szerelem ünnepe. Európa számos országában ilyenkor örömtüzeket gyújtanak.

A legtöbb ember keresztény ünneppel azonosítja, mert Szent Iván napjának előestéjén tartják, az Iván elnevezés a régi magyar Jovános illetve a szláv János névből ered, ezért a kereszténység logikájába is beillik, hiszen Keresztelő Szent János, a hagyományok szerint „égő, és világító fáklya” volt. Az ünnep gyökereit azonban azokba a korokban kell keresnünk, mikor az ember még mágikus összhangban élt a természettel, valószínűleg a tűzgyújtással a napot próbálták támogatni a sötétséggel vívott harcában. A sötétség, és az ahhoz kapcsolódó rontó hatások ezen az éjszakán elvesztették hatalmukat az emberek felett.

A számos magyar néphagyományban közös, hogy ezen az éjszakán hatalmas máglyákat gyújtanak. A tűz a szerelem, szenvedély, megújulás, egészség, tisztaság, világosság jelképe,  melynek hamujához varázserőt tulajdonítanak, ami elősegíti a termékenységet. Ha a gyermekáldásra vágyó asszony hasára kenik teljesül a kívánsága, ha a vetőmagot keverik össze vele, akkor a bőséges termés garantált, ha az állatok almába szórják, erős, egészséges állatok születnek. A szerelmesek ezen az éjszakán szoktak tüzet ugrani, megerősítve ezzel kapcsolatukat, de a tűzugrást tisztító szertartásként is számon tartják. A hagyomány szerint a lángok megtörik az átkot és rontást, elűzik a negatív energiákat és védelmet nyújtanak a szemmel verés ellen. A tűz körül álló asszonyok különféle illatos füveket, virágokat füstöltek, s ezeket később fürdők készítéséhez használták fel, melynek gyógyító hatást tulajdonítottak.

 

Szólj hozzá!

2012.06.19. 21:54 áldos

Végre itt a nyár...

nyár.jpgA nagy meleg beköszöntével fokozottan kell ügyelni a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre, különösen a gyerekeknél és az idős embereknél borul fel könnyebben a folyadékháztartás. A folyadékszükségletet sokféle itallal tudjuk fedezni. Ezek között vannak olyanok, amelyeket naponta lehet, sőt ajánlott fogyasztani, ilyenek többek között a natúr gyümölcslevek. Azon kívül, hogy szerepük van a folyadékpótlásban, energiát, szénhidrátot, élelmi rostot, ásványi anyagokat és vitaminokat is juttatnak a szervezetbe.

Az Áldos kíméletes eljárással készített feketeáfonya, és vörös áfonya natúr levek, valamint feketeáfonya, és vörös áfonya szörpök fogyasztása a napi megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett, élvezetes formája lehet a vitaminok, és ásványi anyagok szervezetbe történő juttatásának is, melyre kellemes ízük nyújt garanciát. A bio nádcukorral készült szörpökkel, és az ízletes natúr levekkel könnyen rávehetjük gyermekeinket a szervezet számára elegendő folyadék elfogyasztására. Fontos azonban arra is odafigyelni, hogy nem csak a folyadékot kell pótolni, hanem az izzadsággal elvesztett sót is.

 A forró napokon lecsökken szervezetünk energia szükséglete, ezért kerüljük a kalória-, és zsiradék dús ételeket, mert ezek fokozzák az izzadást, emésztési zavarokat-, és rossz közérzetet okozhatnak.  Ilyenkor inkább naponta többször együnk keveset, a napi étrendünkbe pedig kalóriaszegény, könnyen emészthető ételek szerepeljenek. Reggelire ehetünk lekvárt, mézet, natúr joghurtot, kefirt, sovány, vagy félzsíros túrót, melyet ízesíthetünk pár kiskanál Áldos lekvárral. Az ebéd, és a vacsora is könnyen emészthető ételekből álljon, kerüljük a forró leveseket, a panírozott, bő zsiradékban sütött ételeket, a belsőségeket. Az erős fűszerezés is fokozza a verejtékmirigyek működését. Aki teheti, nagy melegben tartózkodjon a megterhelő fizikai munkától, és kerülje az erős napsugárzást a déli órákban.

 

 

Szólj hozzá!

2012.06.15. 14:39 áldos

Alma a "gyümölcsök királynője"

alma.jpgAz almához kapcsolódó mondák, mesék, történetek messze a régmúltba nyúlnak vissza. Már a korai kőkorban ismerték, majd az ókorban a „gyümölcsök királynője” ként emlegették, jótékony hatásai miatt. Első nagy virágzását a rómaiak korában élte, ekkor terjesztették ki a termesztését az Alpoktól északra eső területekre is. A középkori ember számára az alma volt a legfontosabb gyümölcs, ünnepek alkalmából élvezték a must, almabor, és almapálinka ízét. Az almafa nem hiányozhatott egyetlen kertből sem, gyümölcsét fogyasztották nyersen, sütve, pürének, vagy lekvárként. Gyógyító hatást tulajdonítottak neki, ha emésztési zavaroktól, vagy láztól szenvedtek reszelt almát ettek a gyógyulás reményében. Sápadtság ellen rozsdás szögeket szúrtak az almába, melynek savtartalma kioldotta a vasat, így segített a vashiányos állapot megszüntetésében. Számos babonás hiedelem is kapcsolódik hozzá, a karácsonykor meghámozott alma, ha egybe maradt a héja szerencsehozónak számított, vagy ha a lányok maguk mögé dobták, úgy gondolták megmutatja a jövendőbelijük nevének kezdőbetűjét. Az V. századtól jelentek meg az első hiedelmek, hogy az alma a bűn gyümölcse, mely miatt kiűzettünk a paradicsomból. A gravitáció törvényének megfogalmazását is az almának tulajdonítják, Newton a legenda szerint egy fejére eső alma hatására ismerte fel. Az almafa virágát a nőiesség szimbólumának is tartják, talán ezért is hívták a Tang dinasztia császárának leghíresebb, és leggyönyörűbb ágyasát „Mennyei-alma lánynak”. Azonban nem csak a nőiesség, hanem a hatalom jelképe is, ha az országalmára gondolunk. Napjainkban a világon 1200 almafaj ismeret, szinte minden éghajlati viszony mellet meghonosodik.

Szólj hozzá!

2012.06.12. 22:17 áldos

Kék a kökény recece, ha megérik fekete

kokeny.jpgTalán kevesen tudják, hogy a kökény, mely hazánkban szinte bárhol megterem, domboldalakban, vagy napfényes erdők szélén, gyógynövény. Éretlenül fogyasztva kesernyés, fanyar ízű, de amint a dér megcsípi, húsa megpuhul, édeskésé válik. Gyümölcse sokoldalúan felhasználható: főzhetünk belőle teát, készíthetünk belőle szörpöt, mártást húsokhoz, lekvárt, de akár likőrt is. A kökénynek magas a C-vitamin tartalma, és értékes gyümölcssavakkal rendelkezik, melyek segítenek a fáradt, zsíros bőrfelület regenerálásában. A terméséből készült lekvár, amellett, hogy nagyon finom, csökkenti az emésztési zavarokat, fokozza az anyagcserét, vizelethajtó hatása révén jótékony hatást gyakorol a vesékre. Már az ókorban is felismerték gyógyhatását, a népgyógyászatban a szív, és érrendszeri betegségek kezelésére ajánlják. A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan olyan flavonoidokban bővelkedik, amelyek csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát. Mindezek miatt is bátran ajánljuk új termékünket, a kissé fanyar ízű, de a gyümölcs jótékony hatását, a kíméletes feldolgozás során megőrző Áldos bio kökény lekvárt.   

 

Szólj hozzá!

2012.06.05. 22:38 áldos

Szépségápolás: szamóca

A szamóca nem csak az egyik legízletesebb gyümölcsünk, hanem segítségünkre lehet a szépségápolásban is. Bőrünkbe dörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektől, napozás után hűsíti a bőrt. Ha zsíros a bőrünk az összetört gyümölcsöt keverjük össze kaolinnal, és pakolásként vigyük fel rá, majd langyos vízzel mossuk le. Ha tejföllel, vagy tejszínnel keverjük, akkor a száraz, vagy normál bőr ápolására alkalmas, persze csak akkor, ha meg tudjuk állni, és nem esszük meg. A fogaink fehérítésére is alkalmas, ha pépesített formában hetente átdörzsöljük.

Ha a szépségápolási praktikákon túl, valami igazán finomra is vágyunk, akkor csak ajánlani tudom, hogy készítsék el a következő édességet!

A tiramisu egy nagyon ízletes, gyermekek számára is készíthető variációja, mely nem csak szamóca szezonban készíthető. Ajánljuk hozzá a hagyományos eljárással készült Áldos szamócalekvárt. Remélem, ha kipróbálják, sikert aratnak vele szeretteik körében.

Szamócalekváros tiramisu

Hozzávalók:

 • 300g krémtúró
 • 500g mascarpone
 • 1 vanília rúd
 • 3dl habtejszín
 • Áldos szamócalekvár
 • 250g babapiskóta
 • 2-3 evőkanál kakaópor

Elkészítése:

Összekeverjük a krémtúrót, a mascarponét, és a vanília rúd kikapart belsejét, majd kemény habbá verjük a tejszínt, és a krémhez keverjük. Egy négyszögletes formába lerakjuk a babapiskóta felét, majd megkenjük Áldos szamócalekvárral, amire rá borítjuk a mascarponés krémet. Ezt követően ismét egy babapiskóta réteg következik, majd Áldos szamócalekvár, és a krém másik fele. Tetejét megszórjuk kakaóporral, és minimum 3 órára a hűtőbe tesszük.

Szólj hozzá!

2012.06.01. 15:56 áldos

Gyümölcsök királynője: szamóca

eper2.jpgA szamócát nem csak zamatos íze, hanem gazdag vitamin tartalma miatt is érdemes fogyasztani. Megtalálható benne az A-, B1-, B2-, illetve C-vitamin, valamint tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, cinket. A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben vannak benne flavonoidok, melyek antioxidáns hatásúak. Sok kedvező élettani hatása van: fellelhető benne az aszpirin egyik hatóanya, a szalicilsav, ami miatt javasolt epe- és vesebántalmak, reuma és köszvény kezelésére. Ezen felül érdemes fogyasztani antioxidáns vegyületei miatt és azért, mert C-vitamin tartalma magas – napi 15 dkg szamóca bőségesen fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét. Ennél fogva csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyér-elmeszedés és a rák kialakulásának esélyét. A lédús szemeknek vastartalmuknak köszönhetően vérképző szerepük is van, vízhajtó káliumtartalmuknak köszönhetően pedig fokozzák a méregtelenítő folyamatokat, vértisztító hatásuk segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Utóbbi erényük és alacsony kalóriatartalmuk miatt remek fogyókúrás alapanyagnak számítanak. Az a legenda járja róla, hogy vágyfokozó, aminek alapja valószínűleg a magas C-vitamin tartalma, melynek nagy szerepe van a rosszkedvünkért felelős hormonok lebontásában, ezen kívül védi a spermiumokat is.

A szamócára érzékenyeknél azonban allergiás reakciót válthat ki, amit csökkenthetünk, ha tejszínnel, vagy tejjel, turmixként fogyasztjuk. III. Richárd is allergiás volt az eperre, de ennek nem nála voltak halálos következményei: az uralkodó ugyanis, miután belakmározott a szamócából, ellenlábasát Lord William Hastingsot gyanúsította meg azzal, hogy látványos kiütéseit a lord átkai okozták. Hastingsot ezek alapján gyorsan halálra is ítélték. Kisgyermekeknek ezért is csak másfél éves koruk után javasolják az eperfogyasztást.

 

Szólj hozzá!