A címmel ellentétben nem csak nyáron élvezhetjük ezt a kellemes zamatú savanyúságot, hanem a téli hónapokban is. A bio termelésből származó friss, ropogós Áldos kovászos uborka magában egyesíti a nyár zamatát, valamint az uborka és a tejsavas erjedés jótékony hatásait.
Nagyanyáink szerint, ha valaki minden nap elkortyol egy pohár uborkalevet, hamarosan olyan lesz, mint akit kicseréltek: üdébb lesz bőre, csillogóbb a haja. A kovászos ital tisztítja a gyomrot, csökkenti a puffadást. Rendkívül egészséges - tartalmaz például B2-vitamint, magnéziumot, vasat, cinket, enzimeket és a már említett tejsavat. Utóbbiak egészségessé teszik a gyomrot: tisztítják, és gondoskodnak a normális bélflóráról. Megakadályozzák a puffadást okozó baktériumok és gombák szaporodását, elősegítik ugyanakkor az emésztést.
A „népi“ gyógyászatban bőrelváltozásokra is használják az uborkát, jól hűsíti a rovarcsípés miatt fájó, dagadt, viszkető bőrt, de a napégette bőrre is remek, hatására nem hólyagosodik fel a helye, nehezebben hámlunk le. Jelentős az élettani hatása. Kevés kalóriát, és sok biológiailag hasznos anyagot tartalmaz. Különösen magas a víztartalma (96%), valamint gazdag nátriumban, vasban, foszforban, káliumban, kalciumban és vitaminokban (A1, B1, B2, B6, C). Káliumtartalma segíti a vesék működését. Az uborka héjában sok E-vitamin is felhalmozódik, ami véd a szabadgyökök káros hatásával szemben. Kiemelkedően magas az uborka szilícium tartalma is. Védi a bőrt, a hajat és a kötőszöveteket. Magjai növényi olajakat tartalmaznak.