HTML

Áldos

Az Áldos Zrt. hosszas együtt gondolkodás, tervezgetés eredményeképpen jött létre. Az alapítók nagy kapcsolatrendszere a családi és kényszervállalkozások területén, továbbá az egészséges élelmiszerek iránti igény fokozatos növekedésének az érzékelése együttesen alakították ki a megalakulás igényét. Szándékaink szerint a beszállítók leginkább a vidéki és határon túli magyar gazdálkodók közül kerülnek ki. Az alábbi elérhetőségeken találhat meg minket: www.aldos.hu info@aldos.hu Facebook: Áldos Finomságok

Friss topikok

Címkék

2012.06.01. 15:56 áldos

Gyümölcsök királynője: szamóca

eper2.jpgA szamócát nem csak zamatos íze, hanem gazdag vitamin tartalma miatt is érdemes fogyasztani. Megtalálható benne az A-, B1-, B2-, illetve C-vitamin, valamint tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, cinket. A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben vannak benne flavonoidok, melyek antioxidáns hatásúak. Sok kedvező élettani hatása van: fellelhető benne az aszpirin egyik hatóanya, a szalicilsav, ami miatt javasolt epe- és vesebántalmak, reuma és köszvény kezelésére. Ezen felül érdemes fogyasztani antioxidáns vegyületei miatt és azért, mert C-vitamin tartalma magas – napi 15 dkg szamóca bőségesen fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét. Ennél fogva csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyér-elmeszedés és a rák kialakulásának esélyét. A lédús szemeknek vastartalmuknak köszönhetően vérképző szerepük is van, vízhajtó káliumtartalmuknak köszönhetően pedig fokozzák a méregtelenítő folyamatokat, vértisztító hatásuk segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Utóbbi erényük és alacsony kalóriatartalmuk miatt remek fogyókúrás alapanyagnak számítanak. Az a legenda járja róla, hogy vágyfokozó, aminek alapja valószínűleg a magas C-vitamin tartalma, melynek nagy szerepe van a rosszkedvünkért felelős hormonok lebontásában, ezen kívül védi a spermiumokat is.

A szamócára érzékenyeknél azonban allergiás reakciót válthat ki, amit csökkenthetünk, ha tejszínnel, vagy tejjel, turmixként fogyasztjuk. III. Richárd is allergiás volt az eperre, de ennek nem nála voltak halálos következményei: az uralkodó ugyanis, miután belakmározott a szamócából, ellenlábasát Lord William Hastingsot gyanúsította meg azzal, hogy látványos kiütéseit a lord átkai okozták. Hastingsot ezek alapján gyorsan halálra is ítélték. Kisgyermekeknek ezért is csak másfél éves koruk után javasolják az eperfogyasztást.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aldos.blog.hu/api/trackback/id/tr714559589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása