A szamócát nem csak zamatos íze, hanem gazdag vitamin tartalma miatt is érdemes fogyasztani. Megtalálható benne az A-, B1-, B2-, illetve C-vitamin, valamint tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, cinket. A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben vannak benne flavonoidok, melyek antioxidáns hatásúak. Sok kedvező élettani hatása van: fellelhető benne az aszpirin egyik hatóanya, a szalicilsav, ami miatt javasolt epe- és vesebántalmak, reuma és köszvény kezelésére. Ezen felül érdemes fogyasztani antioxidáns vegyületei miatt és azért, mert C-vitamin tartalma magas – napi 15 dkg szamóca bőségesen fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét. Ennél fogva csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyér-elmeszedés és a rák kialakulásának esélyét. A lédús szemeknek vastartalmuknak köszönhetően vérképző szerepük is van, vízhajtó káliumtartalmuknak köszönhetően pedig fokozzák a méregtelenítő folyamatokat, vértisztító hatásuk segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Utóbbi erényük és alacsony kalóriatartalmuk miatt remek fogyókúrás alapanyagnak számítanak. Az a legenda járja róla, hogy vágyfokozó, aminek alapja valószínűleg a magas C-vitamin tartalma, melynek nagy szerepe van a rosszkedvünkért felelős hormonok lebontásában, ezen kívül védi a spermiumokat is.
A szamócára érzékenyeknél azonban allergiás reakciót válthat ki, amit csökkenthetünk, ha tejszínnel, vagy tejjel, turmixként fogyasztjuk. III. Richárd is allergiás volt az eperre, de ennek nem nála voltak halálos következményei: az uralkodó ugyanis, miután belakmározott a szamócából, ellenlábasát Lord William Hastingsot gyanúsította meg azzal, hogy látványos kiütéseit a lord átkai okozták. Hastingsot ezek alapján gyorsan halálra is ítélték. Kisgyermekeknek ezért is csak másfél éves koruk után javasolják az eperfogyasztást.