HTML

Áldos

Az Áldos Zrt. hosszas együtt gondolkodás, tervezgetés eredményeképpen jött létre. Az alapítók nagy kapcsolatrendszere a családi és kényszervállalkozások területén, továbbá az egészséges élelmiszerek iránti igény fokozatos növekedésének az érzékelése együttesen alakították ki a megalakulás igényét. Szándékaink szerint a beszállítók leginkább a vidéki és határon túli magyar gazdálkodók közül kerülnek ki. Az alábbi elérhetőségeken találhat meg minket: www.aldos.hu info@aldos.hu Facebook: Áldos Finomságok

Friss topikok

Címkék

2012.09.12. 17:56 áldos

Fahéj története, avagy honnan kerülhetett az almalekvárba?

Címkék: Címkék

A fahéj már az ókorban is rendkívül keresett fűszer volt, Indiából és Srí Lankáról több mint 2000 éve exportálják. A fűszerkereskedők valóságos rémmeséket terjesztettek róla, hogy magasan tartsák az árát. A magas árak azonban nem akadályozták a terjedését, minél drágábban adták, az emberek annál jobban vágytak rá. Egyiptomban mágikus hatást tulajdonítottak neki, és különböző balzsamokba keverték, a héberek, görögök, rómaiak fűszernek, és illatszernek is használták, valamint emésztési zavarokat gyógyítottak vele. A keresztes lovagok korában szerelmi bájitalok egyik alkotórésze volt.  A 12. században megerősödött a fahéjnak tulajdonított gyógyító hatásának hite, ugyanis a német rendfőnöknő Hildegard, már homloküreg-gyulladásra, megfázásra, és náthára is javasolta használatát.  Hazánkba a 15. századtól a nemesi konyha része. A portugálok, franciák, angolok mintegy 300 éven keresztül harcoltak a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért, a fűszerháború számos emberáldozatot követelt. A hollandok 1770-ben birtokukba vették a kitűnő fahéjat adó Ceylon szigetét, s nagy ültetvényeket alapítottak ott. A 18. században már óriási mennyiségben hozták be Európába, így hiába égettek a hollandok hatalmas fahéj hegyeket, nem tudták megakadályozni árának csökkenését, mindenki számára elérhető lett. A sok féle fahéj közül három fajta van, melyet nagyobb tömegben is termesztenek: a Ceyloni-, a Cassia-, és az Indonéz fahéj. Európában a ceyloni fajta használata az elterjedtebb.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aldos.blog.hu/api/trackback/id/tr504773074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása